در مونو پمپ بصورت ثابت بوده که روتور داخل آن حرکت خارج از محوری دارد. مقاطع استاتور به صورت لوبیایی و یا تریپلکس می باشد که در قسمت اولی مقطع روتور گرد و در قسمت دومی مقطع روتور بصورت بیضی می باشد.
جنس استاتور عمدتاً از ترکیب مواد اصلی SBR - NBR – Viton – EPDM و ... با فرمولاسیون لاستیک سازی ترکیبی یکنواخت بوجود می آید که این پروسه پس از مراحل بند بُری و غلطک بصورت ورقه های با ضخامت های 10 تا 20 میلی متری تهیه شده و پس از تزریق در قالب های استاتور در دما و زمان های مختلف فرایند شکل گیری و پخت صورت می گیرد.
در طراحی استاتور می بایستی خورندگی مواد و نیز پایش مواد و دمای محصول مورد نظر قرار گرفته شود تا نتیجه کار با بهترین خروجی حاصل گردد.
استاتور مونو پمپ معمولا به دو صورت ساخته می شود :
1- بصورت لاستیک : در این روش شکل گیری لاستیک صرفاً داخل قالب بوده و پس از تزریق لاستیک خام داخل قالب در زمان و دمای تعریف شده و تحت فشار نیروی پرس پس از پخت از داخل قالب خارج می گردد.
2- بصورت تزریق داخل لوله : در این روش پس از تمیز کاری و چربگیری و فسفاته داخل لوله با چسب کاری داخل لوله، آماده تزریق لاستیک می گردد. این پروسه بجای شکلگیری داخل قالب داخل لوله انجام می گیرد و پس از پخت، لوله و لاستیک بصورت یکدست و بهم چسبیده از قالب خارج می گردد.